De kracht van waarderend leiderschap

Waarderend leiderschap gaat over aansluiten bij de kracht van mensen en op een volwassen wijze met elkaar in gesprek gaan. Dit betekent overigens niet dat je geen oog hebt voor de ontwikkelpunten. Waar het om gaat is dat je je jouw aandacht vooral richt op wat wel werkt. 

Immers als je de focus richt op wat niet goed gaat, worden de problemen vaak groter. Het is mens eigen om vanuit de innerlijke criticus te kijken naar zichzelf en hun omgeving. Vaak is dit een overlevingsmechanisme waardoor we blijven hangen in ‘probleem denken’.Deze gehechtheid aan een oud en volgens mij ‘beroerd’ patroon levert in het algemeen veel stress op, waardoor we juist in de kramp schieten en er energie gaat lekken.

“We zijn zo gewend om te onderzoeken wat er niet goed gaat dat we over het hoofd zien wat er wel goed gaat” 
– Om denken –

De vraag is nu, wat zou er gebeuren als je meer bewust onderzoekt wat er wel werkt? Zou het kunnen dat als je aandacht geeft aan wat wel werkt, dit juist het potentieel, de creativiteit en het werkplezier van jezelf, de mensen in jouw omgeving en jouw organisatie gaat vergroten?

Als het antwoord ja is, stel jezelf de vraag of je bereid bent om dit ook in de praktijk te brengen en te ervaren wat het jou en jouw omgeving kan brengen. 

Mijn suggestie is om dit NU te doen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Gaby Schaffrath

Gaby blauw jasje