Stress & burnout

Stress
& burnout

Stress & burnout

Herken stress en burnout

"Voelen brengt je dichter bij de waarheid over wie je bent dan denken."
- Eckart Tolle -

Draait je hoofd overuren? Ervaar je een overdaad aan prikkels op het werk en/of in je privé situatie? Heb je regelmatig het gevoel de regie kwijt te zijn en pieker je veel? Sta je continu aan?

Overspannen of burnout?

Als je continu aan staat en onvoldoende momenten van rust en ontspanning inbouwt maak je teveel cortisol aan, oftewel het bekende stress hormoon. Het gevolg is dat je hierdoor zowel fysieke als  geestelijke klachten gaat ervaren. Overspannenheid is een lichtere vorm van stress en duurt korter dan een burnout. Bij een burnout ben je letterlijk opgebrand en is er sprake van een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een jarenlange periode van stressvolle werkomstandigheden, mogelijk in combinatie met belastende omstandigheden in jouw privéleven.

Doel stress en burnout coaching

Hoe ziet jouw balans eruit?

Draaglast

Wat kost jou energie? Werk en/of prive? Wat zijn ingrijpende gebeurtenissen? Welke eisen stel je aan jezelf? Welke persoonlijke eigenschappen kosten energie? 

Draagkracht

Wat geeft jou energie? Denk aan een gezonde lichamelijke en geestelijke conditie. Hoe ontspan jij? Welke relaties geven energie? Welke hulpbronnen en sociale steun kan je inzetten?  

Stap voor stap 

Als coach begeleid ik je stap voor stap op weg naar een gezonde balans. 

 • We onderzoeken wat nodig is om jouw draaglast te verminderen en jouw draagkracht te vergroten.
 • We kijken samen hoe jij jouw werk weer lonend en betekenisvol kunt maken.
 • We brengen in kaart wat jou energie geeft, wat jou energie kost en wat jou helpt om beter met stress om te gaan.
 • Indien gewenst kijken we ook naar mogelijkheden om het huidige takenpakket aan te passen of we onderzoeken de mogelijkheden van een passende baan intern of extern.
 • We brengen in kaart wat jouw persoonlijke krachten zijn maar ook jouw valkuilen.
 • We maken samen een terugvalpreventieplan.

“Doe wat je het diepst gelukkig maakt en er zullen deuren
worden geopend waar enkel muren waren.”

- Joseph Campbell -

De begeleiding van stress en/of burnout

De begeleiding is gebaseerd op ervaringen met mensen met stress klachten en/of burnoutklachten. De begeleiding is actief, doelgericht en specifiek. Met actief wordt bedoeld dat zowel van de deelnemer als van de begeleider een actieve inzet wordt gevraagd. Met doelgericht wordt benadrukt dat het doel is om de deelnemer weer te laten intreden tot het arbeidsproces. Met specifiek wordt bedoeld dat de begeleiding zich richt op die punten waar verandering nodig is.

Begeleidingsplan

De standaardbegeleiding in geval van overspannenheid of burnout, bestaat uit vaste onderdelen en één of meer keuzemodules. Afhankelijk van de fase waarin iemand zich bevindt en de persoonlijke behoeftes zal er in overleg, een maatwerk begeleidingsplan worden vastgesteld.

Onderdelen

 • Kennismaking en vragenlijst.
 • Klachteninventarisatie en analyse stressklachten en bronnen.
 • Herstellen van energie, mentale, emotionele en fysieke conditie.
 • Leren omgaan met stress en emoties.
 • Een of meer keuzemodules:
 • Werkhervatting.
 • Versterken van zelfvertrouwen, leren doseren en zelforganisatie.
 • Levensmissie, talenten en drijfveren onderzoek.
 • Conflicthantering.
 • Vitaliteit en werk-privé balans.
 • Persoonlijke effectiviteit.
 • Reïntegratie coaching.

Wat zeggen anderen?

Balans4you testimonials

 

“Ik heb het coachtraject als zeer rustgevend ervaren. Door de duidelijkheid die bij mij is ontstaan over de wijze waarop ik anders kan reageren., voel ik me rustiger. Ook hierdoor voel ik me zekerder en geeft mij dat kracht. Al vanaf de eerste sessie heb ik duidelijke handvaten gekregen waarmee ik aan de slag kon. Elke sessie afsluiten met een concentratieoefening hielp ook erg goed en werkte rustgevend. Was een mooie afsluiting van waaruit weer verder met de dingen van de dag. Ik kan niet alleen beter omgaan met lastige situaties, ook mijn algehele uitstraling  wordt minder gejaagd. Ik blijf veel minder malen over iets wat is voorgevallen en kan ook mede daardoor meer genieten van de dingen die ik doe."

Balans4you testimonials

 

“De begeleiding door Gaby was zeer effectief. Het coachtraject werd precies op mijn behoefte afgestemd. Ik voelde me nooit geremd. De rust die Gaby uitstraalde had een kalmerend effect op mij. Gaandeweg het traject werd ik zelf weer rustiger en kon ik vanuit die rust stappen maken om te herstellen."

Spreekt jou dit aan?

Plan vrijblijvend een persoonlijke kennismakingsafspraak in via het contactformulier.