Complexe vraagstukken vragen om adaptief leiderschap

Welk leiderschap is constructief als we kijken naar de dynamische, paradoxale en complexe context waarbinnen organisaties en mensen moeten functioneren? En waar met steeds minder mensen meer moet worden gepresteerd en van medewerkers zelfsturend vermogen wordt gevraagd.

Tijdens mijn zoektocht naar een antwoord hierop kwam ik een aantal jaren geleden op het spoor van adaptief leiderschap. De grondlegger hiervan is Ronald A. Heifetz. Wat dit concept uniek en waardevol maakt is dat er een directe relatie wordt gelegd tussen de aard van het vraagstuk en de meest constructieve leiderschapsstijl. Technische vraagstukken vereisen goed management en complexe vraagstukken binnen de huidige context vragen om goed leiderschap.  

Met adaptief leiderschap wordt bedoeld, het mobiliseren van mensen en organisaties, hen helpen om de nieuwe realiteit onder ogen te zien en hen het vertrouwen geven om een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Adaptief leiderschap is overigens niet alleen een kwestie van vaardigheden maar juist ook kunnen inspirerenimproviseren en openstaan voor vernieuwing en afwijkende geluiden. Daarnaast gaat het om het winnen van commitment. Het kan ook conflicten oproepen waardoor er juist energie vrijkomt, welke helpt en nodig is om dingen anders te gaan doen. Adaptief leiderschap vraagt van medewerkers om in het proces eigen verantwoordelijkheid en regie te nemen. En dit betekent voor de leidinggevende enerzijds duidelijk zeggen waar het op staat,  feitenpresenteren en urgentie voor verandering te creëren. Anderzijds ook door begrip te tonen voor zorgen en onzekerheden en lastige thema’s bespreekbaar durven te maken. 

Ben je nieuwsgierig naar wat adaptief leiderschap kan betekenen voor jou en jouw organisatie?

Plan vrijblijvend een persoonlijk kennismakingsgesprek in via het contactformulier .  

Gaby Schaffrath

Gaby blauw jasje